Startsida
SGBC16 - två dagar av inspiration, nätverkande och firande

SGBC16 - två dagar av inspiration, nätverkande och firande

Den 18 oktober öppnade dörrarna på Waterfront i Stockholm för årets upplaga av Building Sustainability, SGBC16, Nordens största konferens för hållbart byggande. Det blev starten för två dagar fullmatade med intressanta och inspirerande seminarier, välbesökta mässmontrar, viktigt nätverkande- och en fin prisutmärkelse.

Sweden Green Building Council, World Green Building Council och Stockholm stad stod som arrangörer för konferensen och Saint-Gobain var i år med som silversponsor. Under konferensen talades det om hur den byggda miljön aktivt kan bidra till en hållbar livsstil och ett mer stabilt klimat.

Galakväll med prisutdelning

SGBC16 blev också ett skäl att fira då Saint-Gobains VD Pierre André Chalendar fick ta emot utmärkelsen David Gottfried Global Green Building Award. Priset delades ut under galamiddagen i Stadshusets Blå hallen den 18 oktober. Pierre André Chalendar fick utmärkelsen med motiveringen att han personligen värnar om den globala rörelsen för ett hållbart byggande och att han har ett innovativt och unikt tillvägagångssätt med sin verksamhetsstyrda strategi för ett hållbart byggande. Läs mer.

Hållbarhet - nyckeln till lönsamhet och tillväxt

På onsdagen, dag två på konferensen, talade Pascal Evillard, Director Sustainable Habitat, Saint-Gobain om hur just fokus på hållbarhet kan vara nyckeln till tillväxt och ekonomisk utveckling för en företagsverksamhet. Han berättade om den uppförandekod som togs fram inom Saint-Gobain 2003 och som berör bland annat respekt för andra, omtanke om miljön och solidaritet. Vidare talade han om att uppförandekoden inte bara är viktig på Saint-Gobains arbetsplatser utan även på kundernas arbetsplatser. Redan idag är det många kunder och investerare som ställer krav på hållbarhet och jämställdhet men Pascal menade att lagstiftning skulle kunna sätta press på att företagen presterar mer än den satta miniminivån. Att arbeta hållbart är inte en kostnad utan en vinst, menade han.

Växa hållbart eller inte växa alls?

Pascal berättade också att det finns områden att arbeta på även inom Saint-Gobain, t.ex. behöver jämställdheten öka då det idag bara är 21 % kvinnor i koncernen. Vill Saint-Gobain vara med i 350 år till måste tillväxten ske hållbart och hållbarhet i alla aspekter är något man måste jobba med dagligen. För det krävs ett starkt ledarskap och en stark företagskultur vilket Saint-Gobain har sa Pascal.